Jornada Intensiva i l'escola


El passat 1 de Juny va sortir un decret on, per defecte i si no es proposa cap alternativa des dels centres de primària, l'escola s'acabarà a les 16:30h.

En aquest post no vull entrar a discutir la proposta de la Generalitat. Vull anar més enllà.

A l'escola dels meus fills, des de l'equip directiu, s'ha proposat demanar la jornada compactada.(o intensiva)

S'han fet reunions amb pares representants de classe, s'ha discutit a reunions d'AMPAS i l'equip directiu va convidar a tots els pares del centre a assistir a una reunió per saber la nostra opinió sobre la jornada compactada i també van mostrar la seva opinió, ells defensen la jornada compactada, com la millor pels nens i aixi ho van voler vendre donant arguments. En principi es una proposta ilegal però, com es creu que es la ideal, es vol lluitar per demanar-la cada any.

L'horari compactat proposat es de 9h a 14h classe i de 14h a 17h menjador(3h)(o fer extraescolars, deures..)..en contraposició a l'actual que es de 9h a 12:30h classe, de 12:30h a 15:30h menjador(3h) i de 15:30h a 17h classe. Per tant, 3 hores de menjador per aquells que ho vulguin fer.

Vaja, en definitiva, el nen, si es deixa a menjador acaba sortint a les 17h en els dos models.

Però amb la diferencia que, a la compactada, el nen pot fer els deures a l'escola, pot fer extraescolars i a les 17h acabar de tot i anar capa casa amb els pares..en canvi, amb la jornada partida, a les 17h encara han de fer deures, fer extraescolars, dutxar, sopar i...dormir.

Despres de situar-vos, vaig a parlar del que m'interessa de debó.

De la manera de pensar d'alguns pares. 

A la reunió alguns pares veien una mà negra, veien una millora laboral encoberta dels professors, veien que potser se'ls estava enganyant..i només per això ja no eren capaços de raonar res més.

A la nostra escola crec que es pot confiar amb l'opinió de l'equip directiu però en el fons es igual si pels professors es una millora, en el fons, es igual si ens estan venen la moto(ells, per llei, seguiran treballant les mateixes hores i els nostres fills seguiran fent les mateixes hores).. perquè el que es real es que amb aquest nou horari es possible estar més hores amb els nostres fills.

Jo porto, des de que soc pare, intentant lluitar per passar més hores amb els meus fills, buscant feines lliberals, buscant feines molt intenses durant un temps però que després s'acabin i tingui temps, intentant reduir al mínim les despeses per no necessitar més diners...el meu projecte vital més important es lluitar per encaixar els meus fills a la meva vida laboral. Per tant, l'escola, amb aquesta proposta, m'està ajudant a que jo pugui realitzar el meu objectiu, el meu somni.

Si un dia acabo a les 14h de treballar, puc anar a buscar als meus fills. Si un dia acabo a les 17h, puc anar a buscar al meu fill amb els deures fets i les activitats extraescolars fetes i podem anar cap a casa, o ha fer un vol, o a jugar, o a fer el pi, o ajudar-me a fer el sopar, o sentar-nos davant la tele....el que sigui, però ho podré fer.
I quan la jornada compactada sigui a tots els centres llavors també hi hauran moltes activitats extraescolars fora del centre a les 15h, a les 16h...perquè els nens puguin anar-hi.

Amb el sistema actual, si acabo a les 14h no el puc anar a buscar, si acabo a les 17h l'he d'anar a buscar per portar-lo a un altre lloc(futbol ,basquet, musica) i despres, quan arriba a casa (els meus no pq son petits però ja arribarà) encara han de fer deures. 

Amb el sistema actual, sino el puc treure de l'escola a les 12:30h per anar a dinar, ja no el puc treure fins a les 17h (i si puc, l'he de tonar a les 15:30h). Amb el sistema proposat puc treure'l a les 14h o les 15h o les 16h o a les 17h...ja que les classes oficials s'han acabat a les 14h..i fins a les 17h es menjador, pati o extraescolars que mai seran obligatories.

Llavors hi han pares que no veuen bé la jornada compactada per que dinen massa tard, aquesta es una raó molt licita per no veure bé la proposta, i com es una opinió molt personal, si algu rebutja la proposta per això ho trobo correcte. Però també pensem a quina hora dinen els nens el cap de setmana. Com també trobo licit rebutjar-la pels pares que creuen que fer 5 hores al matí(amb pati entre mig) es pitjor que partir-les. Com trobo licit pensar que la jornada compactada no es bona si es tenen raons fonamentades.
No es la meva intenció dir que els pares que estan en contra de la intensiva són mals pares, només faltaria.

Per tant, tots els pares que en aquestes reunions no han cedit per veure el fantasma de la manipulació, de la maniobra per aconseguir millores laborals dels mestres, de que ara si que viuran bé els mestres, que plegaran a les 14h, que quina barra, que no hi ha dret...no han pensat ni un segon en els seus fills..perque si tinguessin l'objectiu de passar el màxim de temps possible amb els seus fills els hi seria igual que fos una millora pel professorat, veurien que també es una millora per ells com a pares.

Llavors hi han pares que diuen que es igual, ja que ells, per molt intensiva que facin la jornada a les 17h no poden anar a buscar els seus fills ja que pleguen a les 19 de treballar.

Ja se que el que diré ara i mes amb temps de crisis, no es gaire correcte però....Potser ara alguns pares no es beneficiaran del nou horari però si lluiten per estar amb els seus fills, si creuen que es el més important, si algun dia poden o s'arrisquen a tenir una feina amb millors horaris llavors podran gaudir dels seus fills, el sistema ho permetrà.
 Si es creu que el més important es estar amb els fills, segur que hi han solucions per aconseguir acabar abans de la feina...i si no son dos els membres de la parella potser només es un, i si no es aquest any potser ho serà l'any que ve o l'altre.

El que no podem fer es resignar-nos a la vida que portem, com sempre ha estat aixi, doncs que continuu aixi.
"Jo es que els nens només els veig a partir de les 19h". A vale.

 No! lluitem pel que creiem i si l'escola ha esta valenta de proposar-ho (perquè s'ha de ser valent, ja que les reaccions de molts pares son molt negatives al escoltar la proposta) nosaltres siguem valents de creure que algun dia aconseguirem millors condicions per estar amb els nens.

Perquè quina es l'altra opció? Esperar a que ho facin els polítics? Doncs us recomano que us quedeu asseguts esperant a que surti una llei que digui que les empreses obren a les 9:30h i tanquen a les 16:30h perquè tothom pugui anar a buscar els seus nens. O agafem el toro per les banyes nosaltres i lluitem pel que creiem important o no ho farà ningú. I tingueu en compte que la vida passa, no som immortals, per tant esperar sempre ens va a la contra en temes importants.

Em de deixar la cultura de la queixa que no ens porta a enlloc. Els indignats els hi ha anat bé la cultura de la queixa? la queixa es dilueix sinó ve acompanyada d'una proposta amb cara i ulls.

Intentem millorar l'escola dels nostres fills i llavors, com a mínim, ja tindrem un capítol resolt.

Això si, pels pares-parking, evidentment la solució de jornada intensiva no aporta res. Pels pares-parking la solució seria la jornada extensiva. 

Però per la resta de pares trobo que es la solució ideal.

I fixeu-vos que en cap moment he parlat que l'horari sigui millor pels resultats acadèmics del nen, per mi això es fals, ja que el més important per els resultats acadèmics no es únicament l'horari (que segur també es important), es la involucració dels pares amb l'escola, la involucració dels mestres amb l'escola, dels pares amb els mestres i dels mestres amb els pares, els projectes de l'equip directiu, la força de l'AMPA, la qualitat dels professors i la qualitat dels pares, els materials i recursos de que es disposa, l'autonomia del centre, que es pugui fer fora a professors incompetents, que es premii als bons centres i als bons professors, el poder escollir els professionals que necessita cada centre i no pas els que toquen, el pressupost del centre......etc.

Aquest post no volia defensar la jornada intensiva com a panacea per resoldre el fracàs escolar, perquè això , per mi, es fals. 

Aquest post només volia defensar la meva voluntat de ser pare el màxim de temps possible, que es un dels objectius més importants a la meva vida.

Comentaris

  1. Gabi, l'has clavat al punt on parles dels pares-pàrking.

    ResponElimina
  2. Bones Gaby, estic d'acord amb algunes de les teves reflexions, però no en totes. Jo no estic a favor de la compactada (tampoc en contra del tot),però m'ha semblat entendre que si no estas a favor de la compactada és que no estas oferint el millor als teus fills. Jo ara per ara prefereixo la jornada partida, i encara que 3 hores al migdia són masses, també prioritzo el benestar dels meus fills i de les estones que jo pugui gaudir d'ells.

    També crec que l'has clavat amb els "pares-parking"!!!

    Endevinaràs a la primera qui sóc, això d'opinar com anònim és molt arriscat!
    Ens veiem demà!!

    ResponElimina
  3. Ostres!

    No volia dir que els que estan en contra de la compactada no volen compartir tot el temps amb els seus fills, encara que es dedueix directament...ja ho se.

    Només volia dir que JO vull passar el màxim d'estona amb els meus fills i em sembla que amb la compactada ho podria fer més bé que amb la partida. Podria ser més amo del meu temps i del temps dels meus fills.

    Però no volia faltar al respecte als pares que legítimament, per altres motius o no, creuen que la jornada partida es millor.

    De fet, tot i que no ho he treballat gaire al post, ja parlo que els pares que per motius de rendiment o de menjar massa tard (i poden haver-hi 1000 motius més) creguin que no es adient, ho trobo lògic.

    Era un post que parlava de mi i no volia passar-m'he per sobre de ningú(vale, dels pares-parking potser si...)

    Els que si he "criticat" es als pares que han fet una lectura negativa de la jornada compactada simplement pq suposa una millora pels professors, els que teniu altres motius solids, que vols que digui? teniu motius solids com jo o encara més...
    I em sembla que queda per descomptat que els pares, son bons pares perquè son bons pares, no pas perquè passin 1:30h més amb el seu fill.

    Simplement he volgut donar la meva opinió personal. Es com si tu dius que fer dinar a un nen a les 14h no es sa, jo no hauria de deduir que no vull tenir un fill saludable.(tot i que es dedueix per "lògica inversa")

    Cadascú te les seves raons que l'impulsen a tenir una opinió, amb altres raons es pot arribar perfectament al que plantejo al post: GAUDIR DE LA MAINADA.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....