Si només son 2 botons....

En la meva professió (programador informàtic) em trobo molt sovint que l'usuari no entén que, depen quines feines, pugui trigar més d'un parell d'horetes.

Entenc que es normal, ja que els usuaris estan acostumats a prémer botons que fan coses (i les fan molt bé, sovint increïblement bé, com molts serveis de Google) i no es paren a pensar que potser, per fer aquella funcionalitat, han calgut dotzenes de programadors (segurament la majoria molt millors que jo) durant molt temps.

Molt sovint es difícil explicar a l'usuari els motius de la dificultat, d'una manera que pugui entendre-ho al 100%, però sovint si que es pot explicar. Fa pocs mesos em va passar una historia de les ultimes, de les que l'usuari pot entendre i llavors veu que, potser es normal que no trigui una tarda, per acabar l'encàrrec.

L'exemple es molt gràfic i defineix el que m'ha passat milers de vegades.

L'encàrrec era afegir, a una intranet existent, un mòdul (programat des de zero) que permetés fitxar (control horari) a tots els seus usuaris. Només hi havien dues condicions prèvies.


  1. Cada dia al matí, si passava l'hora de fitxar d'aquell dia i no s'havia fitxat, apareixeria una finestra a l'usuari indicant que encara no havia fitxat.
  1.  Cada dia al matí, si el dia anterior l'usuari havia oblidat fitxar (al matí o a al tarda, ja que fan horari partit) apareixeria una finestra indicant que no es va fitxar el dia abans. (i tots els dies pendents que pogues tenir)


Amb això el cap volia evitar que la gent oblides fitxar (o fer-ho més difícil). Ara per ara no tenia com objectiu controlar les hores sino simplement complir la llei. Per tant, volia que el programa fos prou pesat pq la gent fitxes.

Després de 4 tardes de programació em va vindré el cap i em va dir que no entenia com es que portava tanta feina dues pantalles. Que semblava força simple.

Aquí es on vaig poder llistar les coses que havien de tenir en compte les dues "finestretes".

-Si ahir érem dissabte o diumenge, el programa ha de anotar com que l'usuari te dies sense fitxar? (si ningú treballa el cap de setmana)
- No, està clar que no..has de controlar els dies que no es fitxen per saber si es cap de setmana o no..
- Si l'usuari ahir estava de vacances, el programa li ha de recordar tota la vida que aquell dia no va fitxar? - vaig dir.
- No, es clar - va dir.
- Si ahir era festiu, el sistema ha de "tocar els pebrots" a tots els usuaris indicant que no van fitxar? o ha de saber que era festiu i que ningú fitxava?
- No, no ha d'avisar de res pendent...
- Si ahir el treballador va estar de baixa, es necessari que el programa li insisteixi que no va fitxar?
- No, no...
- Si va fitxar al matí però a la tarda ho va oblidar, ho ha de recordar, no? i avisar com a pendent, no?
- Si, es clar..ha de saber els fitxatges a fer (per defecte) i controlar-ho...no n'hi ha prou amb un fitxatge(entrada-sortida) al dia pq el sistema consideri que està fet...
- Si el treballador comença un dimarts a treballar amb tu per primera vegada, el programa ha d'avisar-lo que fa més d'un mes que no fitxa?
- No, clar, si comença nou ha de saber-ho i només controlar els dies pendents a partir de l'inici del contracte.
- Durant l'hivern, que feu intensiu els divendres, el programa ha d'avisar que el divendres no es va fitxar a la tarda? (com si ha de fer un dia de jornada partida)
- No, clar..quan fem jornada intensiva s'ha de fer una sola entrada i una sola sortida de l'empresa..
- Però els divendres de l'estiu (que feu jornada partida) si que ha d'avisar que el divendres s'esperen 2 fitxatges (mati i tarda)?
- Si, es clar.
- Si un dia l'usuari surt per anar al metge (per exemple) farà mínim 3 blocs d'entrada-sortida..ho contemplem?
- Si, clar, a de reflectir la realitat..
- Em vas demanar que sortís una pantalleta si havia passat l'hora de fitxar i l'usuari no havia fitxat, no? no tothom comença a la mateixa hora, per tant, haurem de definir els horaris de cadascú (o com a mínim dels que son diferents)
-Si, si

...després d'aquestes explicacions i altres va quedar clar que les "dues finestretes" no eren només "dues finestretes" que es podien fer en una tarda. I vaig tenir via lliure per trigar més, ja que estava justificat, encara que d'entrada no ho sembles...

I aqui encara teniem sort que moltes dades ja les teniem al sistema (vacances, baixes, inici contracte)...sino la feina es multiplicaria per 10.

Es el misteriós i típic cas de: "però si només t'he demanat un botó...."..que aquí he desllorigat lleugerament...

Apa, a fer més botons i pantalletes simples...









Comentaris

  1. Massa poc que triguen a fer les coses els programadors, llavors em fan quedar malament a mi perquè trigo massa en fer-les. Així no hi ha manera de procastinar a gust!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....