Ser innovador, ser creatiu.....que fa falta?

Crec que les persones creatives o les no creatives però que volen intentar innovar, només ho poden fer en entorns propicis, en entorns on les idees puguin néixer, macerar-se i culminar-se en el temps necessari, ni
massa, ni poc...i anant millorant mentre es fa el camí.

Un exemple clar d'això es la història que em va explicar un cuiner que havia treballant al Bulli durant molts anys.

El Bulli va apostar per la innovació a la cuina, per fer una cuina diferent. Una de les coses més importants que va fer, que va ser pioner al món, i potser va ser la decisió que li va permetre fer el salt de qualitat definitiu, va ser treure alguns cuiners de la cuina de producció (la del dia dia, dels dinars i sopars) i tenir-los a part, només pensant nous plats.

Va ser el primer restaurant al món que tenia cuiners que no cuinaven pels seus clients. La seva feina era innovar, inspirar-se, experimentar, equivocar-se, provar, repensar, pensar si el que es feia sempre era perque era el millor o simplement perquè ningú ho havia dubtat abans...

No vull fer una defensa de la cuina del Bulli, ni tan sols vull analitzar si la cuina era bona o no. Però estar clar que va ser innovadora i va marcar al món.

La creativitat sempre es torna màxima quan la treus de la cadena de producció, es un art en si mateix. Si aquests cuines havien de rumiar coses diferents, fresques, sorprenents...era més difícil fer-ho barrejat amb el bullici que suposava atendre els clients dia a dia.

S'ha de tenir clar. Si treballes 10 hores al dia com un boig per complir terminis, per quedar bé, per arribar a l'hora...llavors es molt difícil tenir quotes altes de creativitat.

Per mi la creativitat pot apareixer només si es produeixen 4 factors, en major o menor mesura:

  1. Un alt domini tècnic de l'especialitat que es vol innovar (Per tant, moltes hores de pràctica anteriors)
  2. Una dosi de talent innat
  3. Una altissima dossis de passió pel que es fa
  4. Moments de catarsi on es pot parar el temps i deixar fluir lliurament les nostres idees, jugar, en definitiva.
Crec que el punt 4 es el que molta gent no te gaire clar. En la nostra cultura encara menys. Per això no som una cultura molt innovadora. El joc no sol formar part del nostre aprenentatge, i per mi, el joc es sempre l'inici de qualsevol projecte creatiu.

El joc es la mare dels ous.

De fet, una frase que va dir Einstein, resumeix el que aquí explico: 

"La creativitat es la intel·ligència divertint-se"

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....