Es necessita ser país per tenir idioma propi?

Aquest post vull parlar sobre la noticia, on es parlar, de fer el castellà com idioma vehicular a l'educació.

No vull enfocar el Post des de un punt de vista independentista ni d'atac contra ningú perquè llavors es difícil raonar i semblar objectiu.

Tots tenim clar que l'idioma propi de Catalunya es el català, com l'idioma propi de Madrid es el castellà, com l'idioma propi de Londres es l'anglès o l'idioma propi de Suècia es el suec.

Crec que no fa falta ser cap país perquè es respectin aquestes "peculiaritats". Si l'idioma propi de Catalunya es el català, no passa res, es aixi, es normal. Crec que ningú parla català per emprenyar a ningú, vaja, jo simplement parlo català perquè es l'idioma de la meva mare, com tothom, suposo.

Per tant, trobo de normalitat absoluta que a Catalunya les assignatures, per defecte, es facin en català. Si només pel fet que Catalunya no es un país no es pot fer el que sol passar a tots els paisos, llavors potser es dona la raó als que anhelen veure un dia Catalunya com a país.

Llavors, i un "enzefalograma plano" ja ho veu, es important que els alumnes catalans sàpiguen comunicar-se amb castellà (perquè es un idioma molt pròxim i molt necessari i també perquè pel fet de regir-nos per la constitució espanyola, es obligatori coneixer-lo) i també amb Anglès(que també hauria de ser obligatori dominar-lo), igual  que el castellà.

El que no trobo ben raonat es la gent que s'escuda que el català es un idioma minoritari i que no serveix fora de catalunya...vaja, el suec tampoc serveix fora de suecia i estudien amb suec i encara tenen la barra de tenir una empresa que fica els noms dels seus mobles amb aquell idioma minoritari com  SVELVIK, TROMSÖ o STORÅ i que es venen molt bé a tot el món....

O Andorra? Com s'ho fan? el seu idioma oficial es el català..i estan entre Espanya i França...i suposo que no deu ser cap problema.


A part, si ens basem en criticar els idiomes minoritaris...llavors hauriem d'acabar tots parlant anglès. La meva germana treballa en una multinacional i practicament no utilitza el català ni el castellà a la seva feina...utilitza l'anglès.
Que fem, doncs? respectem els idiomes de cada regió/país o ens basem en l'idioma més extens?

També hi ha algú que s'ha escudat sobre que els nens tenen, i tindran amb el sistema actual, accent català quan parlen castellà, entenc que es un problema si algú creu que detectar un català, amb l'accent, es un problema, però segur que aquest mateix no trobarà un problema que un angles, quan parli castellà, es noti l'accent i delati la seva procedència. Potser notar accent català es un problema? per qui? perquè?

O el que diuen que com estan a Espanya tenen el mateix dret a educar els seus fills en castellà.
Entenc les seves queixes si es considera que l'idioma, si no ets pais no mereix cap respecte. Perquè segur que no es queixarien del mateix si anessin a Suecia. Torno a repetir..una cosa son els paisos i l'altre els idiomes de les regions, si es vol uniformar 1 pais=1 idioma...aquí es on tenim un problema.

Jo entenc que els idiomes, pels meus fills, son molt necessaris i entenc que els mínims actualment per un català es saber català, castellà i angles...i està clar que el que hauriem de potenciar més es l'anglès, ja que està demostrat que es el que pitjor dominem, i amb diferencia...el català i el castellà es dominat per qualsevol infant escolaritzat.

I també em fa gracia que la gent parli que s'ha de seguir amb el model "immersió" lingüística...quina immersió ni quina tonteria? Quan s'acabi la immersió ja n'hi haurà prou? El fet que les classes, a Catalunya, es facin en català no es per fer cap immersió de res, no s'hauria de dir aixi, es fan en català perquè es l'idioma propi de Catalunya.

Que ningú entengui aquest post com un escrit anti castellà, ni pro català...els idiomes són eines per comunicar-nos i es important coneixer-los bé per entendre'ns...simplement que el català te la peculiaritat que es l'idioma propi de Catalunya i crec que s'ha de tractar com es tracten els idiomes a qualsevol país.

Soc descendent d'immigrants castellans i amb els meus avis he parlat sempre castellà, perquè quedi clar que he viscut amb els dos idiomes des de que vaig néixer i no renego de res ni ningú...m'estimo els dos idiomes perquè formen part del meu ADN lingüístic.

L'idioma propi de Catalunya es el català i l'educació, en principi, s'ha de fer en català menys les assignatures que es cregui convenient fer-les en algun altre idioma per aprendre'l o per potenciar-lo si es detecten mancances.
Si en una escola es detecta una mancança de coneixement de castellà que es faci, per exemple, ciències naturals en castellà però només a aquella escola on s'ha detectat, com si es detecta una deficiència en angles es faci mates amb angles, per exemple.

Però la llengua vehicular ha de ser el català, per mi, sense discussió.

A veure com acabarà tot...però ja comença a cansar sempre la mateixa cançó...

Comentaris

  1. T'aplaudeixo el post. I me'n alegro de trobar-me gent com tu que encara fan l'esforç d'explicar i raonar per defensar allò en el que creus., doncs com dius és un tema que comença a cansar.
    Gràcies.

    ResponElimina
  2. Merci!

    Suposo que la majoria de les persones que tenim un blog es perquè ens ve de gust fer un esforç explicant i reflexionant les coses que ens interessen i que creiem importants/divertides/fresques/polèmiques...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....