Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?
Acabo de fer un escrit, que potser publicaran a la revista de l'escola dels meus fills, sobre per que a les muntanyes altes hi neva i fa molt fred, més fred que a baix.
Trobo molt divertit entendre el perquè...el meu fill m'ho va preguntar i no vaig saber respondre...em vaig informar i vaig intentar fer un escrit que sigui el màxim comprensible per un nen...no sempre es fàcil però jo ho he intentat...
Aquí va l'escrit:
Per què a la muntanya fa més fred
si l'aire calent puja i s'està més a prop del sol?
No us heu preguntat mai per que a la muntanya fa més fred i hi neva més si l’aire calent puja i estem més a prop del sol?
No hauria de fer més calor?
Primer confirmem una cosa, l’aire calent puja per que pesa menys que l’aire fred que hi ha al seu voltant. Degut a aquest efecte, un globus, d’aquests que porten persones, pot volar. Escalfen l’aire de dins del globus. Això està demostrat.
Per tant, si l’aire calent sempre puja, sembla evident que quan més amunt pugéssim d’una muntanya hauria de fer més calor. I a dalt de l’Everest hauria de ser pitjor que una sauna. Hauriem d’anar amb banyador.
En canvi, no es així.
També semblaria lògic que a dalt de la muntanya, com estem més aprop del sol, ens hauria d’escalfar més...per tant, la neu s’hauria de desfer..però en canvi, no anem a esquiar a la platja, anem a esquiar a la muntanya.
Per que?
Primer hem d'entendre un concepte. El concepte de pressió atmosfèrica. Que es el principal causant que no passi el que podria semblar lògic amb el tema de la calor i les muntanyes.
Encara que no ens ho sembli, l’aire pesa i força. No ho notem per que el nostre cos ja està acostumat a viure amb un aire que pesa. Ens hem d’imaginar que vivim dins d’un mar, però en comptes d’aigua, es un mar ple d’aire.
Quan més enfonsats a dins del mar més ens apreta l’aire, ja que en tenim més a sobre dels nostres caps. Nosaltres, com es evident, estem a la part més enfonsada d’aquest mar d’aire, ja que caminem pel terra d’aquest mar, no pas pels núvols.
Per tant la pressió atmosfèrica es l’apretat que esta l'aire en un lloc. Quan més pugem cap amunt menys apretat estarà l'aire ja que en queda menys a sobre seu. Cada vegada que pugem hi ha menys aire fins que arribem a l’espai, que no n'hi ha gens.
Ara, que ja entenem una mica que es la pressió atmosfèrica, anem a veure que hi te a veure amb el tema de l’escalfor que volem explicar.
L’altra cosa que em de saber es que l’aire no s’escalfa amb els rajos del sol. Els rajos del sol arriben a la terra o al mar sense practicament tocar l’aire. Per tant, el que s’escalfa amb els rajos del sol quan fa calor no es l’aire sino la terra i l’aigua. Llavors la terra i el mar, com estan calents, escalfen l’aire que l’està tocant. Per tant, el primer aire que s’escalfa es el de més a sota d’aquest mar d’aire on vivim.
Llavors aquest aire, com està més calent que el que te a sobre, si que puja cap adalt però a mesura que puja es va refredant, va perdent el seu calor. Ja que l’aire més fred que es va trobant a dalt li va robant. A part, aquest aire que puja, com cada vegada hi ha menys aire (allò que deiem que l’aire no està tant apretat), troba més forats lliures i es va repartint més.
L’altre factor que fa que faci més calor abaix que no pas a dalt es una cosa que potser n’heu sentit a parlar: l’efecte hivernacle.
Barrejat dins l’aire hi han molts gasos: oxigen (el que nosaltres respirem), metà, diòxid de carboni, ozó...alguns d’aquests gasos fan que la calor que deixa anar la terra i el mar (per que s’ha escalfat amb el sol) no pugui sortir, la rebota contra el terra. En resum, fan que la calor quedi com atrapada.
I com em dit que cada vegada que pugem amunt, l’aire esta menys apretat (o sigui, hi ha menys pressió atmosfèrica, hi ha menys aire) també hi han menys gasos d’aquests que reboten l’escalfor. Per tant, l’escalfor que arriba més amunt es perd més fàcilment.
De fet, sino fos per aquest mar d’aire on vivim, que aguanta l’escalfor que li arriba del sol, la temperatura de la terra seria d’uns 16 graus sota zero. QUINA FRED!!!!
Ara ja podem saber per que, quan més pugem, més fred fa. La majoria de la culpa d’aquest fenomen la te la: PRESSIÓ ATMOSFÈRICA.
I si volem jugar amb la pressió atmosfèrica, podeu anar a aquesta pàgina web on fan experiments molt divertits.
Així acabareu convençuts que realment existeix!!!!
Un bon experiment amb la pressió atmosfèrica es demostrar què passa quan fem el buit, per exemple en un vagó de tren. Bé, aquest no es un experiment per nens, més aviat pels caçadors de mites.
ResponEliminahttps://www.youtube.com/watch?v=T9bpUfWy8Wg
Que bo el vídeo!!! Per molt que ho trobis logic amb els coneixements que tenim...sembla sorprenen que l'aire que tenim sobre els nostres caps pugui fer aixo al tren quan li treus l'aire de dins.
EliminaMerci pel vídeo!!!