Innovar: Guardiola i la filosofia del corner

Tot i que no acostumo a parlar de futbol al blog, crec que val la pena parar-se a pensar la revolució que està fent en Pep Guardiola i els seus jugadors.

Fa 100 anys que el futbol està inventat i Guardiola, gracies als jugadors que te i a la filosofia que ell ha mamat i ha millorat, ha canviat alguns paradigmes d'aquest esport.

Els corners, per exemple.

Fa unes setmanes vaig escoltar una retransmissió de TV3 on en "pichi" alonso "criticava" la forma de tirar la majoria dels corners del Barça, tots els acostuma ha tirar en curt per seguir fent rondos. Recordo que va fer el comentari que si els corners tirats així es coneixien com "gilicorners" els del Barça serien "Supergilicorners" o alguna cosa així.

Qualsevol seguidor o entrenador, fa 1 any, li expliques que un equip, com a tàctica, treu tots els corners en curt per tornar la pilota al mig camp i et diria que només se li podria acudir a un boig, que no tenia cap sentit, que els corners són per penjar-los a l’àrea i crear una oportunitat.

El Barça ha re inventat el futbol, no juga a marcar gols, no juga a arribar a l’àrea, no juga a defensar-se, no juga al contraatac, no juga a centrar pilotes, no juga a res conegut....simplement juga a tenir sempre la pilota, que el rival no la tingui mai.

Perquè tirar un corner a l’àrea si un 90% dels corners penjats a l’àrea acaben refusats i probablement a mans del rivals, que llavors poden atacar-te i fer-te un gol. El treuen en curt i així segueixen amb la possessió.

Perquè xutar de fora l’àrea si es pot seguir tocant, només està permès xutar quan les probabilitats de fer gol siguin altíssimes. Per això intenten arribar a dins de l’àrea, a dos pams de la ratlla de gol.

Si jo tinc la pilota tu no la tens.

Es revolucionari, com es que s'han tardat 100 anys a fer-ho?

Guardiola ha portat a l'extrem més estremíssim la filosofia que havien començat altres entrenadors.

Inclús els seus propis aficionats, tot i ser conscients que el seu equip juga molt bé i es un equip històric, quan l'equip no marca o li costa trobar oportunitats, li costa no irritar-se amb aquest joc. Volen que xutin, que pengin pilotes, que tirin corners a l’àrea....encara no estan preparats del tot per entendre aquest joc a menys que es guanyi, com s'està fent ara...

Evidentment, aquesta filosofia només es pot realitzar amb jugadors com els que te el Barça.

Com tampoc es pot jugar a esperar i sortir al contraatac sinó tens jugadors molt ràpids a davant o com no pots jugar a la defensiva sinó tens jugadors molt físics i disciplinats per mantenir l'ordre.

Amb aquest Post no vull fer propaganda d'en Guardiola, no es un deu, s'equivoca, com tothom, quan no guanyi el faran fora, com tots els entrenadors però si vull parlar de la innovació.

Aquestes reflexions ens demostren que sempre, en qualsevol camp de la nostra vida, les coses es poden fer diferents encara que pensem que ho fem de la manera ideal. Tot es pot millorar encara que sembli que funcioni.

L'evolució es natural al ser humà, tot evoluciona, tot canvia però sempre es gracies a visionaris que ens ajuden a veure-ho diferent. La majoria acabem creient que les coses son com son per que sempre s'han fet així, perquè m'han ensenyat a fer-ho així o perquè la lògica(basada amb el que ens han ensenyat) em diu que s'han de fer així...

A la vida em de fer un esforç per veure la vida des de molt lluny, amb molta perspectiva..a veure que no hi ha solució idònia, som nosaltres que em de veure la nostra solució, la nostra manera d'entendre la vida, de viure-la...independentment de les regles preestablertes.

Tot i que no soc culer, si que m'agrada gaudir de la gent que fa que la seva feina sigui un art i a més un art innovador en tots els àmbits i en el camp de l'esport tenim el Barça actual, en Michael Jordan o Magic Johnson....com també ho van fer Einstein, Newton, Galileu, Darwin...

Visionaris que ens han fet evolucionar, en els seus diferents camps, per passar a un següent nivell en el camp on treballaven.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....