Excel? Lo Cualo?

 Segurament el que tractaré en aquest post pot ser rebatut amb molta facilitat per un educador però com ara no tinc cap educador a prop, el dia que m'ho raonin, eliminaré o editaré aquesta entrada.


Tinc fills en diferents edats escolars (2 d'ells a l'institut).

L'altra dia, mentre un dels meus fills feia exercicis de mates, vaig veure que utilitzava la calculadora de windows per anar checkejant els resultats, per fer sumatoris, per comprovar diversos resultats.

Vaig veure que requeria cert nivell de complexitat i recular en les operacions. No era una simple suma.

Li vaig comentar (ja que al seu institut tenen actiu el paquet google for education) que fes servir el google sheets per a fer aquests càlculs. (l'Excel de google, per qui no ho conegui).

Quina va ser la meva sorpresa al veure que no ho sabia fer anar. No sabia el concepte "formula", el concepte rang "A1:L1", el concepte "arrossegar" resultats, el concepte "trasponer", el concepte "format de la cel.la", el concepte que els decimals a espanya son amb coma i a estats units fan servir el punt...i un llarg etcètera
d'eines que tenen els fulls de càlcul i no havia vist MAI.

No vull fer una defensa de l'eina google sheets. Però estarem d'acord que els fulls de càlcul son importants saber fer-los servir i conèixer mínimament la seva potencia. N'hi han de gratuïts, hi ha l'Excel de Microsoft...però al final, es el concepte, més que el programa en concret.

Tampoc estic dient que hagin de ser uns experts en fulls de càlcul...però tenir nocions, em sembla important. Es una gran eina, com ajuda, quan van aprenen conceptes matemàtics. També es una gran eina per entendre com et pot ajudar un ordinador. 

Els processadors de text (com el Word) poden ajudar però realment el concepte es el mateix que escriure a ma en un paper. El full de càlcul es sustenta sobre la base dels ordinadors. La capacitat de càlcul i la capacitat de repetició. Per tant, no es nomes aprendre el full de càlcul, es entendre el que fan els ordinadors. 

Quan treballin, si son arquitectes faran servir programes que calculen, si son enginyers també, si son dissenyadors també, si son programadors també, si son modistes també........

Els nens son uns analfabets tecnològics. Per que els seus professors ho son.

Algú pot pensar que m'estic equivocant, que els nens dominen la tecnologia. No la dominen gens, no tenen ni idea de com els pot ajudar

De fet, quan tenen problemes els hi costa molt saber trobar la solució al google...una cosa tant simple. Saber, amb una simple mirada ràpida, quina informació pot ser bona i quina no...veuen massa informació i agafen la primera que troben. No tenen criteri "cercador"....

Perquè, treguem-nos-ho del cap. Fer servir twitch, youtube, whatsapp, instagram, netflix o amazon...no es dominar la tecnologia. Amb els telèfons actuals això ja ho sap fer un nen de 5 anys.

Està clar que al final ho aprendran, si ho necessiten. Però en etapa de formació es important que tinguin relació amb la part de la tecnologia que t'ajuda a fer feina, no nomes la part lúdica extraescolar.

I els fulls de càlcul trobo que son un molt bon iniciador.. i encara més si l'escola ja ha apostat per tenir aquests programes.

Parlant amb una profe em va dir que "qui feia servir l'Excel?", que ella no l'havia fet servir mai. En la majoria de feines es fa(o es pot) fer servir. De fet, m'imagino un paleta o un pintor amb coneixements d'excel, i veig el que el pot ajudar a calcular un pressupost, calcular algun marge, alguna previsió de compra....qualsevol cosa.

Però vaja, ja veig que estem perduts. I si algú pensa que els profes que pujen estan millor, doncs, en general, pel que fa a tecnologia, no. Vaja, pel que jo he vist.



Comentaris

  1. L'Excel i els seus cosins seus són el programa de "ús habitual" més complex que existeix, s'ha de ser un autèntic especialista per dominar-lo en profunditat, però si que es veritat es que unes mínimes nocions haurien de ser tan obligatòries com saber utilitzar el Word.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si. Al final no te sentit que l'escola faci experts en Excel pero si es vol introduir conceptes informàtics i/o matemàtics, es una eina fàcil i ràpida per fer-ho. Es un programa genial, com deia, per veure el que un ordinador pot fer per tu (i que no). (i sino aquest, un altre... pero no cap).

      Tambe hauriem de preguntar quin coneixement es dona dels processadors de text (Word). Es força autodidacte.

      No se, no tinc la bola de vidre pero crec que l'escola no atrapa el present... sino que cada vegada el veu mes lluny. Tambe entenc que es difícil ( i potser no possible/saludable) perseguir-lo...pero tampoc girar-si d'esquenes.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....