Mails Hoaxs, falta de criteri, esperit crític i sentit comú...

a majoria de les persones que tenim mails rebem amb més o menys freqüència mails tipus aquest:

"FOTOS de RAQUEL:

Si eliminas éste mensaje, honestamente no tienes corazón ...

Hola, soy madre de familia, tengo 29 años de edad. Dios me bendijo con una niña. Mi hija se llama Rachel y ella tiene 10 meses de edad.
A los pocos días de nacida, los médicos le diagnosticaron cáncer en su cerebro. Sólo hay una manera de mantenerla con vida ... Operararla..... Infelizmente, mi esposo y yo no tenemos el dinero suficiente para ello y por eso solicitamos que nos ayuden.... Pasando este email a todas las personas que puedan.... Cada persona que abre este correo electrónico y pasan al menos a tres personas, recibiremos 32 centavos de dólar .. Por favor, ayúdenos. Sinceramente...."






No m'agrada rebre aquest tipus de mails però no per res personal...sino perquè m'agrada veure que la gent te un cert criteri i sentit comú amb les coses que fa i coses com aquests em demostren que no es ben bé així..

Fent referència al mail anterior, primer de tot, es tècnicament impossible saber a quantes persones reenvies el mail sino ets una de les reenviades o bé et hackejen l'ordinador (però també l'haurien de hackejar a tothom que pugui reenviar el mail per saber si ho fan)...vaja, que no es possible que algú pugui comptar a quantes persones s'ha enviat el mail per llavors donar més o menys diners als pares de la criatura.

Segon, qui es el milionari cabró que em comptes de donar els diners a aquesta família perquè curin al seu nen els hi proposa el joc de enviar molts de mails i a veure si n'envien prou perquè els hi donin els cales, que es això? un reality show? ho aconseguiran? el nen viurà? no? si?

O algu podria pensar que per cada mail enviat s'ingresen cales....vaja, crec que a cap de nosaltres ens ha passat això.

Llavors, perquè s'envien aquests mails? (anomenats Hoax) quin sentit té? vaja, no descobriré ara la immensa complexitat d'una ment humana..es poden enviar simplement per veure quan lluny arriba la mentida, perquè el creador rigui una miqueta de la volada que ha agafat la seva mentida o també per saturar la xarxa una mica més amb la seva super creació o per algun motiu més obscur...quin?

Com a internet estem tots interconectats es molt provable, en enviaments massius com aquest que el mail, a copia de reenviaments i reenviaments i més renviaments arribi a l'usuari inicial i com la majoria d'usuaris, quan fa un reenviar, no elimina tot l'historial del mail (els mails de tots els enviats) el creador reb en safata una llista de mails, que segur son vàlids, per fer una miqueta d'spam (correu brossa) o vendre aquesta llista a algú que vulgui fer spam. Ja que es segur que si apareix l'email en aquella llista, es un mail que algú mira...

I que? es pot pensar...de fet, no importa molt que ens omplin de correu brossa, això no provocarà que ens robin diners de la compte corren, ni que ens robin a casa ni res per l'estil...però si que demostri que no apliquem el sentit comú (com diu la vella frase,el sentit comú es el sentit menys comú dels que tenim) ni un cert criteri a l'informació que rebem..el que més preocupant es si apliquem aquest mateix criteri a l'hora d'informar-nos sobre les noticies que ens donen els mitjans de comunicació siguin pel canal que siguin...

El criteri i sentit comú es una de les armes essencials perquè puguem ser ciutadans no manipulables per ningú...

Algu pot pensar...jo no se res d'informàtica, no sabia res d'això...d'acord, però es tan simple com col·locar l'assumpte del mail "FOTOS RAQUEL HOAX" al google i ens apareixeran múltiples pàgines parlant d'aquesta gran mentida que es va propagant per la xarxa...

Ja se que es un simple mail que no fa mal a ningú, vaja, a mi si, m'emprenya que intentin jugar amb els sentiments de la gent enganyant-los, a més afegint fotos una mica dures que a sobre, no tenen res a veure amb un càncer cerebral, com diuen al mail.

Com aquest mail...milions....com mails que suposadament, el teu banc, et demana les teves dades per accedir als seus serveis, o el teu numero de targeta, o vendes d'automòbils fraudulentes, o possibles herències a cobrar, o avisos de virus molt perillosos....i no parlo de timos sofisticats, que aquí ens poden enganyar a tots, sino evolucions del "timo de la estampita" ara passat pel mon binari dels uns i els zeros.

Amb això tampoc vull dir que no poguem creure en res d'internet...com tot a la vida, no podem saber del cert totes les coses...sempre hi ha dubte sobre tot però com a mínim passar-hi el sedàs del nostre esperit crític...

Estem al segle XXI, el criteri i el coneixement es la primera arma del ciutadà en una democràcia. Sense aquest criteri, esperit crític i coneixement som simples ramats d'ovelles en mans dels grans poders.(ja ho som amb criteri...com ho serem sense...)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....