Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Des de ben petit tenia assumit que la gravetat era una espècie de propietat de la matèria, principalment si era enormement grossa, de xuclar-te cap a ella, de no deixar-te marxar.

Era una cosa que era així, un tòtem. De fet, segons Newton, era la evidencia clara. Si una cosa la tires cap amunt i cau i en canvi, la lluna no cau, es que la terra xucla amb alguna força.

Amb aquesta idea vaig viure molts i molts anys....i sempre que explicava la gravetat a nens o a qualsevol altra, utilitzava la expressió "xuclar", per indicar clarament que la terra exerceix una força cap al seu centre.

Moltes vegades havia escoltat la teoria d'Einstein, on deia que els cossos grossos curvaven/deformaven l'espai/temps..però era un concepte que creia que explicava altres coses, no pas la gravetat.

Fins que un dia, mirant un documental d'Einstein vaig caure i vaig lligar el concepte "curvar espai" i "gravetat".

Em va xocar no haver-hi caigut abans. Suposo que les meves limitacions fan que necessiti escoltar-ho moltes vegades per caure i entendre conceptes com aquest.

Evidentment m'ho crec pq ho diu un senyor que es diu Einstein i per que molts experiments han demostrat que, sembla més veritat que la teoria de Newton.

En resum, la teoria d'Einstein treu del cap el concepte que es la terra que ens xucla, segons ell es l'espai que ens empeny cap a la terra. Es com agafar l'idea i donar-li la volta. No ens xuclen des de sota sino ens empenyen des d'adalt. La veritat per mi segueix sent una idea poc comprensible...però si ho diu l'Einstein...

La terra deforma l'espai/temps, com una pilota a sobre d'un llençol agafat per les 4 puntes. Si posem una pilota petita a sobre del llençol, anirà a parar al costat de la pilota gran. Es la pilota que l'ha xuclat?...no, es la deformació del llençol que l'ha empès cap a la pilota.

Aquesta imatge no es una representació real, es una representació en 2 dimensions per que el cervell humà ho pugui entendre.



Ara, quan parlo amb els meus fills de la gravetat ho explico així....segurament un dia es descobrirà una altra explicació...ja que es veu que els científics encara tenen moltes preguntes sense resposta a molts fenomens relacionats amb la gravetat.

Trobo bé explicar-ho amb el nou enfoc....es un esforç mental per aproximar-se a com veu les coses la ciencia...encara que demà ho vegin diferent..

A part, es divertit veure com, quan ells ho expliquen en algun lloc que hi han adults, molts adults queden parats i amb cara de poquer...

Comentaris

  1. Ara que tens la gravetat clara passem al següent nivell: Les ones gravitacionals

    ResponElimina
  2. Ja m'hi vaig ficar amb el tema ones quan va sortir el descobriment. De totes maneres em sembla més surrealista el concepte gravetat que el concepte ones...encara que tampoc estic capacitat per entendre-les...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....