Per ser lliures necessitem coneixements, sentit crític, criteri propi...

Els grups dominants en el passat o present (estat, esglesia, exercit...etc.) sempre han vist amb bons ulls tenir ciutadans com borregos, que s'ho creguin tot, fàcilment manipulables, que no pensin més del compte.

Ha estat aixi al llarg de l'historia, com el poder de l'església al llarg del temps, basada en el domini sobre la resta per la coneixença d'una veritat absoluta que els ciutadans creien sense ni dubtar.

En una societat moderna ens pot semblar que això no es aixi, i de fet, es més difícil l'enganyar als ciutadans amb  coses divines, màgiques o misterioses però no amb la resta de camps de la vida.

Quants de vosaltres rebeu mails que diuen que no se que provaca cancer, no sabeu qui ho ha dit, no sabeu d'on bé..però us ho creieu sense contrastar la informació?

En la societat de la informació, amb els mitjans tècnics actuals, es molt fàcil enganyar per manipular la opinió dels ciutadans. De fet, molts mitjans estan intentant ocupar el paper d'altres institucions pasades per manipular als ciutadans borregos disposats a creure tot el que li diuen sense contrastar-ho.

En altres posts sempre he repetit l'important de l'esperit critic. Evidentment no podem tenir esperit critic amb tot, no tenim prou temps per contrastar-ho tot però si som una societat on som critics amb la informació que rebem, tenim el cervell disposat a fer-lo funcionar...llavors sino ho fem nosaltres ja ho farà un altre..un o altre trobarà el temps per contrastar les informacions que ens arriben.

I per teixir aquesta xarxa que despulli les mentides que ens volen fer arribar de molts mitjans per influir en les nostres opinions i decisions, per tant, per influir en la nostra vida, es esencial internet. Aquesta xarxa serveix perque per ella corri la informació, la bona, la regular i la falsa.

Prefereixo tenir una eina on trobaré coses falses i altres de veritables i jo podré intentar destriar que no pas tenir que creure com a bo el que un mitjà en concret vomita a les pantalles, diaris, radios...
Els blogs, el correu electronic, el twiter...el que sigui son eïnes brutals per despullar mentides.(si es fan servir per alguna cosa més que per enviar powerpoints)

Tot aquest rotllo, perque? a que bé?

Mireu els següents vídeos i entendreu que vull dir..no podem creure en res si no ho contrastem o algú de confiança ho contrasta.(i això que els vídeos només son de futbol...i si parlessin d'una guerra?, una estafa?...o alguna cosa més greu?)







Jo, la veritat, no tinc ni idea quin es real(vaja, l'ultim el descarto però tot es possible.. :-> ) però el que si tinc clar es que amb aquestes dades no puc saber-ho, hi han dos versions i algú menteix....si només mirem una cadena/mitja en concret coneixeria la veritat, la veritat de la cadena que no te perque ser la real.....

Si algú menteix, i ens interessa saber-ho, podem investigar més per saber si es certa la mentida. Si fos certa, llavors podem desacreditar a aquest mitjà per a futures noticies. Sino sabem que algú menteix..llavors no els podrem desemmascarar mai.

Això si, si només mirem un mitjà ens estalviem dubtar, que també fa mandra. Ens ho creguem i punt. El dubte no agrada a molta gent.
Prefereixen que algú els hi digui "les veritats" de tot i creure directament.(normalment si les "veritats" s'adapten al que esperes encara es més fàcil)

Per tant, els seguidors del Barça tendiran a creure que el primer vídeo es cert.

Els seguidors del Madrid tendiran a creure que el segon vídeo es el cert.

I el senyor de la foto següent,  tendirà a creure que el tercer vídeo ha de ser el bo.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....