La Religió va ajudar a la humanitat?

No crec amb cap religió ni en cap deu tot i que respecto a tothom que hi creu si ho fa de la mateixa manera que jo no hi crec, amb respecte cap als demes.

Sempre havia pensat que la religió havia estat un entrebanc a l’evolució com a societat en els temps moderns però si creia que la religió havia estat un element molt útil perquè en el passat la societat es pogués tirar endavant.

Creia que la religió en el passat havia estat útil per a controlar el poble, d’unir el poble en temps mes difícil que l’actual. Sempre havia pensat que tot i les grans barbaries que s’han fet en nom de la religió havia tingut el seu sentit i que en aquells moments va ser útil.

L’altre dia vaig escoltar una tertúlia on un historiador va dir algunes coses que em van fer repensar la meva estructura interna, la meva idea sobre la religió en el passat.

La religió va ser útil en uns temps molt difícils o els temps van ser difícils perquè la religió tenia molta força?

Aquest historiador va dir que abans de crist ja s’havia inventat un tipus de maquina impulsada en vapor, abans de jesucrist ja havia pensadors que creien que la terra era rodona inclús algun va definir la circumferència de la terra i es va equivocar per poc, com per exemple, Eratostenes, concretament al segle 3 abans de crist.

Mes tard, Ptolomeu va definir una altre teoria on deia que la terra era el centre de l’univers , aquesta va ser acceptada per la religió cristiana i els sers humans van trigar quasi 2000 anys en poder capgirar aquesta creença.

Com a curiositat, cal destacar que Ptolomeu era un científic pagà, però les seves teories van ser acceptades per l’església tot i que a la seva bíblia no parlava de res sobre cap teoria. I que Ptolomeu va apendre les bases del seu coneixements a la biblioteca d’Alexandria, cremada posteriorment per els cristians.

Explicava que Teodosi, l’emperador romà nascut a Segòvia va instaurar la religió cristiana com a única al seu imperi, va fer destruir tot rastre de paganisme (creences no cristianes) a tot arreu, entre altres llocs la biblioteca d’Alexandria, un dels bressols del coneixement humà ja que cal recordar que llavors no hi havia fotocopiadores ni molt menys Internet per a distribuir els coneixements i que la gent que sabia llegar era una minoria. La biblioteca d'Alexandria va ser durant dos segles un lloc on els erudits de tot l'imperi estaven allà mantinguts per l'estat estudiant i redactant nous coneixements.

També cal destacar que tots els tractats clàssics de ciència grega han arribat als nostres dies gracies a manuscrits àrabs, ja que els originals van ser destruïts pels cristians. *[Falta contrastar-ho amb altres fonts.]

I que al segle 7 els musulmans van tornar a cremar la biblioteca d’Alexandria, o el que quedava d’ella, i no va quedar res de la biblioteca, ni tan sols es sap on estava situada.

Venia a dir que el “forat” que va suposar la edat mitja per al ser humà va ser en part fruit d’aquesta destrucció. Es probable que la revolució industrial que va suposar el principi dels temps moderns s’hagués pogut avançar molts segles.

Amb això no vull indicar que la culpable del no avenç de la societat es la religió catòlica, per mi la culpable es la religió, en aquest cas la religió catòlica però podria ser qualsevol altre que es cregués amb la veritat absoluta i volgués destruir tothom que pensa diferent a ells.

Es probable que sense una influencia tant forta de la religió en la nostre societat poguéssim estar en un estat molt mes avançat. Potser la discussió que tenim ara sobre el medi ambient, sobre les energies renovables, sobre la crisis del capitalisme….la haguessin resolt ja els nostres rebesavis i nosaltres estiguéssim en una societat molt mes avançada..

La veritat no la sabrem mai, potser era necessari passar per aquest periode mes fosc de l'historia per arribar a on som ara però amb aquesta informació crec que com a minim poden dubtar-ne....

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....