Que un nen dibuixi un pollastre...

Fa uns dies vaig estar al mig d'una conversa i vaig escoltar una frase mil i una vegades repetida en multitud de converses.

"Els nens estan desconnectats de la natura, hi han nens que els hi dius que dibuixin un pollastre/gallina i la dibuixen tal com la veuen al supermercat (envasada)"

Aquesta frase es, com es diria en l'argot d'internet, un OAX. Una mentida que es repetida moltes vegades i que tothom creu sense parar-se a pensar.

Quin nen no llegeix un conte on apareixen animals de granja i de la selva?
Quin nen no veu dibuixos animats de tot tipus d'animals?
Quin nen no ha pintat, enganxat, retallat...animals?

No fa falta anar a cap granja pq un nen sàpiga que es un pollastre.

De fet, els meus fills crec que mai han vist un coala real (ni en directe, ni per la tele) però saben perfectament que es. Als típics llibres infantils d'animals el veuen i ja saben que també n'hi han de reals.

Llavors, la mentida encara es mes grossa si mirem un altre punt. A quina edat un nen té capacitat, de mitja, per dibuixar una gallina? (sigui viva o envasada)

Crec que fins als 5/6 anys no tenen una tècnica prou depurada per dibuixar amb precisió i que un adult pugui veure si està dibuixant un pollastre viu o un pollastre envasat.
I suposo que està clar que un nen de 5 anys te la suficient capacitat intel·lectual, i ha viscut el suficient per coneixer que es una gallina, encara que no n'hagi vist mai cap.
I que un nen de 2 anys no es capaç de dibuixar una gallina, ni envasada ni viva. (Com a mínim pq un adult pugui treure conclusions clares al veure'l)...sinò passeu per qualsevol llar d'infants i m'ho digueu.
I suposo que ningú, quan diu aquesta frase, es refereix a nens de 10 anys? (com a mínim al nostre país) Perquè està clar que un nen de 10 anys escolaritzat sap perfectament que es una gallina, que es un hipopotàm o una girafa... inclús un cangur o potser també un ornitorinc....

I llavors, per últim un altre tema i que algun dia tractaré en el blog, encara que fos veritat que els nens quan els hi dius que dibuixin una gallina/pollastre dibuixen la que veuen al super...que té de dolent?

Un nen que viu a la ciutat no te cap necessitat de saber com es una gallina real (encara que ho sap) i potser feliç, ben educat, bon estudiant i tot el que vulguem dibuixant una gallina del super en comptes d'una gallina de corral.

La separació de l'home de la natura es el que ha permès la nostra evolució (o una part) i tot i que es molt important coneixer-la, ja que son les nostres arrels, tampoc passa res si un nen de 3 anys desconeix la natura.

Ja la coneixerà si vol, una altre cosa es el respecte cap a la natura, cap al medi ambient. Això últim te ha veure amb l'educació que rep el nen dels pares i l'escola no pas a viure la natura amb un camp ple de gallines/pollastres.

Se que pot semblar una xorrada aquesta entrada, hi ho es, però el que no es una xorrada es que adults com molts de nosaltres creguem histories com aquesta sense pensar-hi i l'escampem. Les nostres bústies electròniques estan plenes de correus amb OAX, amb histories falses i ens les creiem sense més. Hem de ser més crítics.

Sinò un dia ens colaran un gol amb la gallina i un altre dia ens faran creure que la crisis s'acaba al setembre o que no n'hi hagut mai, o qualsevol cosa pq algú tregui profit de la nostra credibilitat.

Una societat lliure, ho pot ser de debò, quan tots els seus ciutadans poden ser crítics amb les informacions que reben.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....