Els videoclubs i el final de la crisi actual

Faré un paral·lelisme entre com estem sortint de la crisis i la historia dels videoclubs. Veureu com el món s'acabarà abans que algú tingui collons de sortir de la crisis de veritat.

Repassem la historia dels videoclubs.

Apareixen els primers reproductors de cintes i s'obre un nou mercat..en comptes de mirar pelis al cine també les podrem mira a casa. La cosa te èxit i comencen a sortir videoclubs a cada cantonada. La època daurada dels VHS fa furor i els amos de videoclub tenen un negoci rodó.

Empreses fabriquen màquines per poder llogar pel·lícules amb un videocaixer, com aquell que va a treure diners.

Tot va sobre rodes fins que comença la crisis dels videoclubs. Provocat per l'augment d'amplada de banda d'Internet, del format de compressió DivX i dels programes d'intercanvi de fitxers (i no pas dels topmanta, que crec van tenir una incidència menor). La gent ja no lloga tantes pel·lícules, se les baixa gratis d'Internet i en pot veure tantes com vulgui a cost zero.

Els videoclubs, la gran majoria, tanquen i els que no ho fan malviuen intentant reconduir el seu negoci.

L'única opció viable es sumar-te a l'enemic. Distribuir, llogar pel·lícules per internet amb streaming (sota demanda). Però les grans empreses no volen, com internet es el seu gran enemic veuen aquest pas com a perillós. S'estan resistint a permetre aquest pas. Per tant, si jo vull muntar un videoclub online per distribuir pelicules, no puc, mai em donaran els permisos per fer-ho.

Els pocs que ho estan aconseguint, son webs que darrera hi son les pròpies empreses. O bé alguna empresa americana que bé, allà tot es una mica diferent, però també m'agradaria saber qui hi ha darrera.

Els estan piratejant per davant i per darrera, estan tenint (segons diuen) pèrdues millonaries però no tenen pebrots de permetre a les empreses que ho vulguin, distribuir pel·lícules per internet. Per por a incrementar el pirateig? per por a perdre el control? quin control?

Millor ficar-te en aquest món i mica en mica es veurà com es regula. Foten les culpes al pirateig a les pèrdues al cine...mai vaig escoltar que el cine tingues pèrdues per culpa dels videoclubs i segur que també en devia provocar.

Els senyors de Youtube (google) ja estan començant a llogar pel·lícules per Internet, igual que altres plataformes. Netflix, una plataforma de lloguer, nascuda a EEUU encara no s'ha pogut implantar a España degut a tots els problemes legals que s'està trobant.(altres, com filmin.es, distribuidor de pelis independents on-line, també s'estan fent un lloc). Google també està intentant començar a fer una GoogleTV, tal com va fer Apple.

Ha tingut que petar tot, que desapareguin quasi tots els videoclubs,que s'envagi a prendre pel sac tot per començar a canviar les normes, i despres de més de 10 anys de crisis.
 I els que comencen a fer-ho son grans empreses, no puc fer-ho jo, ni el meu veí.

Jo vull poder llogar una pelicula un dissabte a la tarda per veure amb els meus fills, en pagaria tranquil·lament 2 o 3 euros. Es un preu just per poder veure la pelicula que vols, quan la vols amb una qualitat digna...doncs no puc..en canvi els meus amics, si la baixen il·legalment la poden veure...

Fa unes setmanes em feia gracia que els meus fills veiessin la peli "Atrapado en el Tiempo" de Bill Murray..doncs nomé tenia dos opcions..patejar-me totes les grans superfícies a veure qui la tenia o demanar-li a un amic que se la descarregui...evidentment vaig fer la segona opció, encara que m'hagués agradat poder-la llogar on-line..[Mai m'he descarregat res il·legal, per això ho vaig demanar..però això ja es un tema per un altre Post]

Els grans imperis son gegants que triguen molt a canviar, veuen els canvis com a perillosos..i en canvi el que han anat fent es perseguir la pirateria, protegir cds i dvs perquè no els copiïn, fent campanyes anti-pirateig, reinventat el 3D, reinventat el dvd amb el Blu-ray, protegir amb mil lleis els drets d'autor (que no estic en contra, si es fes bé) i mil xorrades més per aferrar-se al passat sigui com sigui, no volen canviar el sistema i no el canviaran fins que no es cremi totalment...

Aixi canvien els monstres mundials...molt a poc a poc, amb por per perdre el seu estatus, i fins que no peta tot.

Doncs la historia dels videoclubs es l'historia d'aquesta crisis actual. No s'arreglarà res fins que peti tot i tothom estigui dos pams sota l'aigua...llavors els grans, que semblen com deus grecs, donaran permís per fer canvis de debò.

Fins llavors ens espera la mateixa agonia que els videoclubs....

Nota: Espero equivocar-me i que el que acabo de dir sigui una autentica xorrada...sinó...que xungo...



Comentaris

  1. Per desgràcia, no crec que sigui una xorrada. Ja fa uns dies, potser un parell de mesos vaig escoltar un tema com aquest a la radio, i parlava del cinema i el pirateig. Vaja, més o menys el que dius. Aquí hi perdrem tots, menys uns quants que estan carregats de calers i que fan el que els hi dona la gana.

    Per cert Gaby; jo tinc "Atrapado en el tiempo"; jejeje.

    Salut

    ResponElimina
  2. Per desgràcia crec que la teva visió és prou lúcida :(

    Felicitats per l'article.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....