Universalment Educatiu: Part 2

Seguint el post sobre historietes que explico als meus fills, amb l'excusa de l'univers. Aqui va una que es curiosa i que molts adults no tenen ni idea...i encara no entenc perquè mai s'ho han preguntat.

Els hi vaig preguntar quants dies tenia l'any.

Un es va liar i l'altre va contestar que eren 365 dies. Jo els hi vaig dir que era cert, però cada 4 anys, com les olimpíades o els mundials, la seva afirmació fallava. Per tant, no era una resposta 100% certa.

Un dels nens va contestar que deuria ser per "alló" del Febrer. Saben que es una putada néixer el 29 de Febrer per celebrar el teu aniversari, ja que només passa cada 4 anys.

Perquè cada 4 anys el febrer te 29 dies? Perquè l'any dura 365 dies, menys l'any que afegim un dia la febrer, que passà a durar-ne 366.

Evidentment van donar respostes molt surrealistes però no en tenien ni idea.

Primer els hi vaig preguntar si entenien que volia dir 1/4 de dia, quantes hores seria 1/4 de dia?

Era necessari tenir clar això abans de saber el perquè del febrer i els seus 29 dies.

Els hi vaig explicar que 1/4 de dia es trencar el que dura un dia(24 hores) en 4 troços, i només quedar-te un d'aquests trossos. Vam calcular-ho i vam saber que 1/4 de dia eren 6 hores, i per tant 6+6+6+6, donava 24 hores, que es el que dura un dia sencer.

Vam anar per la resposta final i intrigant......

La terra gira al voltant del sol però no ho fa en 365 dies exactes. Triga 365 dies i quart, o sigui, 365 dies i 6 hores (es aprox. però per fer-ho fàcil).

Els hi vaig explicar que els humans sempre volem que el nostre calendari coincideixi amb el sol...em de fer que el nostre calendari vagi igual que el nostre sol....sino al final el nostre calendari no tinrdrà res a veure amb com la terra gira al voltant del sol.

Per aconseguir que el nostre calendari sigui igual que el moviment que fa la terra al voltant del sol, el que algú va pensar es....

Que fem amb aquestes 6 hores que ens sobren? Nosaltres ja em canviat d'any i en veritat a la terra li falten 6 hores per fer la volta al sol....

Doncs ho van solucionant fent l'explicació dels quarts, que em dit abans.

Com no podem afegir al nostre calendari 6 hores, ja que el nostre calendari va amb dies sencers. Ens em d'esperar que aquestes 6 hores siguin un dia sencer, per poder-ho afegir al nostre calendari.

6 hores d'un any+6 hores de l'any següent+6 hores de l'any següent+ 6 hores de l'any següent = 24 hores.

Per tant, si sumem aquestes 6 hores que triga més la terra a fer la volta al sol, al cap de 4 anys tenim 24 hores....QUE ES EL QUE DURÀ UN DIA!!!!!!!

Per tant, ara que ja portem 24 hores de retard, es el moment d'afegir un dia al nostre calendari.

Per aixo cada 4 anys s'afegeix un dia al calendari. Per igualar el nostre calendari humà amb la realitat a l'espai.

Nota: de fet, aquí vaig parar d'explicar però encara no es ven bé cert. Hi ha algun altre any de 366 dies més, a part de cada 4 anys. Bàsicament perque el concepte que he explicat de les 6 hores...es molt aproximat...però matemàticament no es cert...hi han decimals pel mig.(agafat de wikipedia)

Un año es bisiesto si es divisible entre 4, a menos que sea divisible entre 100. Sin embargo, si un año es divisible entre 100 y además es divisible entre 400, también resulta bisiesto. Obviamente, esto elimina los añosfiniseculares (últimos de cada siglo, que ha de terminar en 00) divisibles sólo entre 4 y entre 100.

I els anys de 366 dies encara provoquen alguna curiositat més, com aquesta, quant calculem anys agafant com a base 365 dies: (també de wikipedia)

Un caso en el que se aprecia claramente esto es que, aunque parezca que entre el año 549 d.C. y el año 2009 hayan pasado 1.460 años, en realidad han pasado 1.461, ya que, como cada 4 años hay un día más, cada 1.460 se acumulan 365, lo que incrementa el intervalo de tiempo en 1 año. Generalmente, si los años no bisiestos son 1.460, la medición teniendo en cuenta los años bisiestos sería la anterior +1. Si fuera el doble de 1.460 (2.920), +2, y así sucesivamente en todos los múltiplos de 1.460 (salvo naturalmente 0).


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....