dilluns, 21 de febrer de 2011

Internet: el millor invent de la humanitat

En l'ultim post parlava de l'important que era tenir criteri, esperit crític i sentit comú per evitar, el màxim possible, que ens fotin gols amb coses que no son certs...vaja, evitar que ens enganyin.

La xarxa provoca que l'engany sigui molt més fàcil, es molt difícil saber que es veritat i que es mentida però també es més difícil saber que es mentida i que es veritat.....je, je

Aixo afecta a les veritats i a les mentides per igual. I en el fons es bo.

Es molt difícil amagar una mentida, gracies a les xarxes, encara que ens provoqui perdre temps buscant veritats entre tantes mentides.

Sino que li diguin al diari AS.

En el partit del Barça-Bilbao, en la jugada del primer gol, el diari adjuntava una imatge on es veia clarament que Dani Alves estava en fora de joc. Algú s'en va adonar i va veure que faltava un jugador del Bilbao. A la foto havien eliminat a un defensa del Bilbao per mostrar el fora de joc, com a jugada clamorosa i sospitosa per no estar anulada.

[imatge publicada pel mateix diari, demanat disculpes]

Vaja, juguen amb la mentida per moure el ramat d'ovelles, per generar odi, per estimular als seus i vendre una mica més.

El diari, no li ha quedat més sortida que reconeixer "l'error" i atribuir-ho a un error d'infografia.

Per altra banda tenim el que està passant a l'orient mitjà. Ens han venut que allà tothom vol col·locar bombes als occidentals, que tots son d'Al Qaeda i volen fotre a terra torres bessones americanes i ens ho creiem, inclús tenim por i aquesta por ens fa NO veure malament algun atac a aquests paisos, si es dones el cas.

I ara resulta que aquests paisos estan utilitzant productes americans (google, facebook, youtube, twitter...) per aconseguir el que volen la majoria de sers humans...intentar ser lliures i feliços...no pas matar occidentals....Tot mentida, tot veritat. Però gracies a la xarxa podem posar en funcionament el nostre esperit critic, el nostre sentit comú...sense xarxa, no ens quedaria més remei que creure en els portadors de la veritat absoluta, sense cap possibilitat d'accedir a fonts diferents...

Jo tinc clar que internet es el millor invent de la humanitat, pot semblar exagerat, però ho crec. Evidentment sense l'invent de la llum elèctrica no existiria internet, sense l'invent de l'ordinador no existiria internet com segurament sense l'invent d'algunes fórmules matemàtiques pels egipcis, Einsten no hauria fet les seves teories.

Pensem-hi...internet provoca un intercanvi d'informació brutal, més que mai a l'historia..i, bàsicament, en que ha consistit el progrés humà? en l'intercanvi d'informació entre individus per progressar...

Ara metges, científics, professionals, advocats, dissenyadors poden interconnectar-se amb els seus iguals i aprendre uns dels altres...abans només podien fer-ho a partir de 4 llibres o revistes que algú havia decidit qui podia escriure-hi i qui no...

I pels que encara creuen que internet es dolent, recordar que tots, a les nostres cuines, tenim ganivets que tallen molt bé però poden ser armes letals en males mans...i no per això deixem de tenir-los.

Em de valorar els "pros i contres" del ganivet "internet" com ho fem amb els ganivets de la cuina...mirat d'aquesta manera, crec que només poden estar en contra d'Internet els posseïdors de veritats absolutes...diumenge, 20 de febrer de 2011

Mails Hoaxs, falta de criteri, esperit crític i sentit comú...

a majoria de les persones que tenim mails rebem amb més o menys freqüència mails tipus aquest:

"FOTOS de RAQUEL:

Si eliminas éste mensaje, honestamente no tienes corazón ...

Hola, soy madre de familia, tengo 29 años de edad. Dios me bendijo con una niña. Mi hija se llama Rachel y ella tiene 10 meses de edad.
A los pocos días de nacida, los médicos le diagnosticaron cáncer en su cerebro. Sólo hay una manera de mantenerla con vida ... Operararla..... Infelizmente, mi esposo y yo no tenemos el dinero suficiente para ello y por eso solicitamos que nos ayuden.... Pasando este email a todas las personas que puedan.... Cada persona que abre este correo electrónico y pasan al menos a tres personas, recibiremos 32 centavos de dólar .. Por favor, ayúdenos. Sinceramente...."


No m'agrada rebre aquest tipus de mails però no per res personal...sino perquè m'agrada veure que la gent te un cert criteri i sentit comú amb les coses que fa i coses com aquests em demostren que no es ben bé així..

Fent referència al mail anterior, primer de tot, es tècnicament impossible saber a quantes persones reenvies el mail sino ets una de les reenviades o bé et hackejen l'ordinador (però també l'haurien de hackejar a tothom que pugui reenviar el mail per saber si ho fan)...vaja, que no es possible que algú pugui comptar a quantes persones s'ha enviat el mail per llavors donar més o menys diners als pares de la criatura.

Segon, qui es el milionari cabró que em comptes de donar els diners a aquesta família perquè curin al seu nen els hi proposa el joc de enviar molts de mails i a veure si n'envien prou perquè els hi donin els cales, que es això? un reality show? ho aconseguiran? el nen viurà? no? si?

O algu podria pensar que per cada mail enviat s'ingresen cales....vaja, crec que a cap de nosaltres ens ha passat això.

Llavors, perquè s'envien aquests mails? (anomenats Hoax) quin sentit té? vaja, no descobriré ara la immensa complexitat d'una ment humana..es poden enviar simplement per veure quan lluny arriba la mentida, perquè el creador rigui una miqueta de la volada que ha agafat la seva mentida o també per saturar la xarxa una mica més amb la seva super creació o per algun motiu més obscur...quin?

Com a internet estem tots interconectats es molt provable, en enviaments massius com aquest que el mail, a copia de reenviaments i reenviaments i més renviaments arribi a l'usuari inicial i com la majoria d'usuaris, quan fa un reenviar, no elimina tot l'historial del mail (els mails de tots els enviats) el creador reb en safata una llista de mails, que segur son vàlids, per fer una miqueta d'spam (correu brossa) o vendre aquesta llista a algú que vulgui fer spam. Ja que es segur que si apareix l'email en aquella llista, es un mail que algú mira...

I que? es pot pensar...de fet, no importa molt que ens omplin de correu brossa, això no provocarà que ens robin diners de la compte corren, ni que ens robin a casa ni res per l'estil...però si que demostri que no apliquem el sentit comú (com diu la vella frase,el sentit comú es el sentit menys comú dels que tenim) ni un cert criteri a l'informació que rebem..el que més preocupant es si apliquem aquest mateix criteri a l'hora d'informar-nos sobre les noticies que ens donen els mitjans de comunicació siguin pel canal que siguin...

El criteri i sentit comú es una de les armes essencials perquè puguem ser ciutadans no manipulables per ningú...

Algu pot pensar...jo no se res d'informàtica, no sabia res d'això...d'acord, però es tan simple com col·locar l'assumpte del mail "FOTOS RAQUEL HOAX" al google i ens apareixeran múltiples pàgines parlant d'aquesta gran mentida que es va propagant per la xarxa...

Ja se que es un simple mail que no fa mal a ningú, vaja, a mi si, m'emprenya que intentin jugar amb els sentiments de la gent enganyant-los, a més afegint fotos una mica dures que a sobre, no tenen res a veure amb un càncer cerebral, com diuen al mail.

Com aquest mail...milions....com mails que suposadament, el teu banc, et demana les teves dades per accedir als seus serveis, o el teu numero de targeta, o vendes d'automòbils fraudulentes, o possibles herències a cobrar, o avisos de virus molt perillosos....i no parlo de timos sofisticats, que aquí ens poden enganyar a tots, sino evolucions del "timo de la estampita" ara passat pel mon binari dels uns i els zeros.

Amb això tampoc vull dir que no poguem creure en res d'internet...com tot a la vida, no podem saber del cert totes les coses...sempre hi ha dubte sobre tot però com a mínim passar-hi el sedàs del nostre esperit crític...

Estem al segle XXI, el criteri i el coneixement es la primera arma del ciutadà en una democràcia. Sense aquest criteri, esperit crític i coneixement som simples ramats d'ovelles en mans dels grans poders.(ja ho som amb criteri...com ho serem sense...)

dilluns, 7 de febrer de 2011

Ipad i tecnologia Flash

Aquest post tracta un tema més tecnològic que altres vegades però m'ajuda a explicar un fenomen que succeeix moltes vegades en molts camps diferents.

Ens fiquem en situació.

Hi ha un producte anomenat Adobe Flash que permet fer pàgines web molt atractives, amb vídeos, sons, moviments, animacions i que en el sector dels dissenyadors té un mercat molt ampli, molts dissenyadors l'utilitzen. Com aquesta web, aquesta, aquesta o aquesta altra.... (agafades més o menys a voleo)

Per que aquesta pàgina web, feta amb Flash, es vegi es necessita tenir un "descodificador", anomenat Flash Player a l'ordinador de la persona que mira la web. Es calcula que més del 96% dels ordinadors connectats a internet tenen aquest "descodificador". Per tant, tothom.

Evidentment hi han crítics, neutrals i fervents seguidors d'aquesta tecnologia però no es això el que vull tractar aquí.

Es tracta que els senyors de Apple van decidir que el seu Ipad, com ja ho feia el Iphone, no suporti Flash. Una pagina feta amb Flash no es veu des de un Iphone/Ipad.

Es una decisió arriscada, però una decisió seva. Segurament darrera hi ha un interes comercial, ja que Apple te la seva botiga on-line per vendre aplicacions i si permeten Flash molta gent desenvoluparia aplicacions amb aquesta eina i no amb les que ells donen per fer-ho.

Molts van pensar que sino suportava Flash no triomfaria del tot, que acabarien cedint i haurien de suportar-lo.

Doncs res més lluny de la realitat. El Ipad/Iphone han agafat tal prestigi, son eines tecnològiques tan valorades que s'han convertit en bíblies de silici. El que no surt a dins, no existeix.

Abans de l'era pre-Iphone molts clients em demanaven fer la web amb Flash perquè era la millor solució, o per fer una part concreta de la web, o perquè volien fer una web molt atractiva..tot i que es pot fer sense. O sigui, la tecnologia Flash tenia el seu prestigi.
De fet, els vídeos de Youtube no haguessin existit sense la tecnologia Flash, en aquell moment no es podia fer de cap de les maneres sense Flash.

Ara s'han girat les tornes. La gran majoria de gent que sap que el Flash no el suporta el iphone no volen sentir a parlar del Flash. De fet, molts pensen que desenvolupar en Flash es ja arcaic, ja que sino es veu en l'Iphone/Ipad no serveix. M'ha passat més d'una vegada que la persona que em deia que no volia la web amb res de Flash, no tenia Iphone ni Ipad. O inclòs que et valorin com una persona poc valida, professionalment parlant, si desenvolupes alguna aplicació/web amb Flash.

I encara més sorprenen, conec casos on un professional va fer la web en Flash perque va creure que era la millor solució (abans dels Ipads), el client la mar de content, i al cap d'un temps el client se li ha queixat i li a demanat que faci el que vulgui però que vol que es vegi amb l'Ipad..o sigui, Apple ha aconseguit que el dolent sigui aquest professional i no pas els Iphones/Ipads de cares als clients finals.

Evidentment tothom s'ha d'adaptar a la realitat. Però es curios com, una decisió presa per una empresa, que te uns aparells que segur no tenen ni el 5% de la població sigui capaç de canviar la manera de pensar del 80% de la gent.

Es això al que em refereixo en aquest Post. La majoria no tenim Iphone/Ipad però es igual. Tots volem que la nostra web es pugui veure amb aquests artilugis tan moderns, independentment de si es un moviment purament empresarial per conservar el seu monopoli dins dels seus productes. Ells marquen les regles i ens semblen be perquè els d'Apple han aconseguit fer uns aparells autènticament collonuts.

També hauria estat curios veure aquest moviment fet per Microsoft, segurament les critiques haurien caigut per tots cantons i la paraula monopoli hauria estat a la boca de molta gent.

En resum, els d'Apple han aconseguit fer uns aparells que son desitjats per pràcticament tothom i per tant, aquest desig empeny a interpretar les decisions d'aquesta empresa com estandars.

Que quedi clar que no critico a Apple ni defenso al Flash, simplement vull mostrar un fet tecno-sociologic curios i que passa moltes vegades en molts productes, eines, decisions....al llarg de la nostra vida.