divendres, 31 de desembre de 2010

Els pares tenen ganes d'escola......

Aquest post ja el tenia pensat escriure'l aquest estiu però, per ase o per bèstia, es va quedar al fons del sac dels Posts però escoltant converses d'alguns pares i mares ha tornat a aflorar a la superfície.

Es tracta de la típica frase "tinc unes ganes que ja sigui el dia 10 de Gener"...com a l'estiu era "tinc unes ganes que ja sigui setembre".
A veure, no sóc ingenu, i ja entenc que tenir la mainada per casa cansa.
Però, vaja, la majoria de l'any veus els nens, menys el cap de setmana, quan ja surten rebentats de l'escola i una època que els pots gaudir i jugar amb ells amb totes les seves plenes forces, que son 20 dies, i quan en portes 8 o 9 ja penses en que s'acabi quan abans millor?

Ja se que pot semblar un Post per fer-me el pare superguay, i de debò que no es la meva intenció, simplement em xoca molt, es com si em fessin un pessic quan sento un pare/mare dir aquestes frases.

Pot ser molt divertit passar un Nadal amb la mainada, pots fer moltes coses amb ells però el problema es que la majoria de pares no pensem en les coses que podem fer amb ells sino amb les que no podem fer per "culpa" d'ells. I es clar, si t'ho mires així...pot tenir un punt d'agobiant.

  • Jo aprofito que els meus fills pinten per aprendre jo a dibuixar...m'imprimeixo un dibuix amb la impressora i despres el copio en un altre full...pràcticant una mica ja m'en recordo de dibuixar varies figures sense tenir el model davant....al final en sabré i tot...
  • Aprofito que juguen a plastilina per fer ninots de plastilina amb la forma d'un bolet, d'en bob esponja, d'en pingu...i llavors juguem amb aquestes figures...(No intenteu fer figures amb la plastilina pels nens...es una merda!....la bona es la Jovi de tota la vida)
  • Aprofito que no s'han d'aixecar aviat per poder veure una pelicula a la nit amb tota la família....
  • Aprofito per portar-los a alguns parcs infantils de Nadal i que juguin....
  • Aprofito per fer una excursió amb ells...(excursió curta, la qüestió es fer un passeig no arribar a un objectiu.....sino es quan t'estresses...si vols arribar fins a no se on, no funciona gaire amb nens petits...el que funciona es una excursió fins a enlloc i tornar)
  • Aprofito que fan la migdiada per fer la meva feina
  • Aprofito que dormen a la nit per fer més la meva feina
  • Aprofito per veure les persones que se que els nens adoren però veiem poc...siguin de la família o no.
  • Aprofito per que quedin amb els seus amics a casa o fora, amb la avantatge que no fa falta mirar el rellotge..
  • Aprofito que m'ajudin a fer el dinar tot i que la cuina quedi pitjor que l'anunci d'Ikea..
I mil coses més.
Algú pot pensar que no explico les coses dolentes i que ho pinto de color rosa. Clar que hi han coses dolentes amb la convivència amb els petits, com la funció de pare, a part de passar-t'ho bé també es educar-los, es produeixin conflictes que has d'intervenir, que t'has d'enfadar, que crides i els renyes....però quan algú ha d'aprendre una cosa no es fàcil.

I cal recordar que als nostres fills no els estem ensenyant a conduir, no els estem ensenyant a escriure o a dibuixar, els estem ensenyant a viure, a comportar-se, a respectar-se,a tenir paciència, a ser ben educats, a gestionar les seves emocions perquè no explotin quan tenen un problema, a controlar les frustracions, a gestionar el seu cansament i això es el la feina més difícil del món...
I moltes vegades, jo no ho aconsegueixo, però la qüestió es ser conscient que es la meva feina com a pare i que m'ho passaré molt bé amb els meus fills però a la vegada que m'ho passo bé hi hauran moments que hauré de fer de pare i EDUCAR-LOS tant bonament com pugui.

Jo tinc molt clar, com suposo la gran majoria de gent, la educació que vull donar als meus fills com a pare i quan realment ho pots fer es en aquestes dates, Nadal, setmana santa, estiu....

Per això quan algun pare diu la frase que està fart de nens es com si sentis pena pel nen, sento com si el seu pare ha renunciat una mica a educar al seu fill.

Per descomptat, parlo de pares que tenen la sort de tenir festa quan tenen festa els seus fills petits, els pares que treballen mentre els seus fills tenen festa no crec que diguin la frase del Post.

Moltes vegades, en moment de "conflicte educacional" amb els meus fills també em ve al cap la frase però he aconseguit quasi extirpar-la....ja que se que cada vegada que penso en la maleïda frase es una renuncia a la meva funció de pare i per tant intento substituir la frase "quines ganes que tinc que comencin l'escola" a "com puc fer per capgirar la situació i que entengui el que l'hi estic diguen?", "com puc fer perque ell s'ho passi bé i jo també?", "Quins jocs podem jugar i que siguin divertits", "Sino menja, com puc, ara que tinc temps, preparar-li el menjar perquè li entri més pels ulls?"....i així mil preguntes més que intento buscar resposta....a vegades amb sort i altres no...

Bon Cap d'any i gaudiu de la mainada tot i que sigui esgotador en alguns moments...com ja he dit altres vegades, tota la feina que requereix plena dedicació durant moltes hores, esgota. Com treballar 12 hores davant d'un ordinador pensant i treballant amb pressió o com educar els nostres fills....

dijous, 16 de desembre de 2010

Innovar: Guardiola i la filosofia del corner

Tot i que no acostumo a parlar de futbol al blog, crec que val la pena parar-se a pensar la revolució que està fent en Pep Guardiola i els seus jugadors.

Fa 100 anys que el futbol està inventat i Guardiola, gracies als jugadors que te i a la filosofia que ell ha mamat i ha millorat, ha canviat alguns paradigmes d'aquest esport.

Els corners, per exemple.

Fa unes setmanes vaig escoltar una retransmissió de TV3 on en "pichi" alonso "criticava" la forma de tirar la majoria dels corners del Barça, tots els acostuma ha tirar en curt per seguir fent rondos. Recordo que va fer el comentari que si els corners tirats així es coneixien com "gilicorners" els del Barça serien "Supergilicorners" o alguna cosa així.

Qualsevol seguidor o entrenador, fa 1 any, li expliques que un equip, com a tàctica, treu tots els corners en curt per tornar la pilota al mig camp i et diria que només se li podria acudir a un boig, que no tenia cap sentit, que els corners són per penjar-los a l’àrea i crear una oportunitat.

El Barça ha re inventat el futbol, no juga a marcar gols, no juga a arribar a l’àrea, no juga a defensar-se, no juga al contraatac, no juga a centrar pilotes, no juga a res conegut....simplement juga a tenir sempre la pilota, que el rival no la tingui mai.

Perquè tirar un corner a l’àrea si un 90% dels corners penjats a l’àrea acaben refusats i probablement a mans del rivals, que llavors poden atacar-te i fer-te un gol. El treuen en curt i així segueixen amb la possessió.

Perquè xutar de fora l’àrea si es pot seguir tocant, només està permès xutar quan les probabilitats de fer gol siguin altíssimes. Per això intenten arribar a dins de l’àrea, a dos pams de la ratlla de gol.

Si jo tinc la pilota tu no la tens.

Es revolucionari, com es que s'han tardat 100 anys a fer-ho?

Guardiola ha portat a l'extrem més estremíssim la filosofia que havien començat altres entrenadors.

Inclús els seus propis aficionats, tot i ser conscients que el seu equip juga molt bé i es un equip històric, quan l'equip no marca o li costa trobar oportunitats, li costa no irritar-se amb aquest joc. Volen que xutin, que pengin pilotes, que tirin corners a l’àrea....encara no estan preparats del tot per entendre aquest joc a menys que es guanyi, com s'està fent ara...

Evidentment, aquesta filosofia només es pot realitzar amb jugadors com els que te el Barça.

Com tampoc es pot jugar a esperar i sortir al contraatac sinó tens jugadors molt ràpids a davant o com no pots jugar a la defensiva sinó tens jugadors molt físics i disciplinats per mantenir l'ordre.

Amb aquest Post no vull fer propaganda d'en Guardiola, no es un deu, s'equivoca, com tothom, quan no guanyi el faran fora, com tots els entrenadors però si vull parlar de la innovació.

Aquestes reflexions ens demostren que sempre, en qualsevol camp de la nostra vida, les coses es poden fer diferents encara que pensem que ho fem de la manera ideal. Tot es pot millorar encara que sembli que funcioni.

L'evolució es natural al ser humà, tot evoluciona, tot canvia però sempre es gracies a visionaris que ens ajuden a veure-ho diferent. La majoria acabem creient que les coses son com son per que sempre s'han fet així, perquè m'han ensenyat a fer-ho així o perquè la lògica(basada amb el que ens han ensenyat) em diu que s'han de fer així...

A la vida em de fer un esforç per veure la vida des de molt lluny, amb molta perspectiva..a veure que no hi ha solució idònia, som nosaltres que em de veure la nostra solució, la nostra manera d'entendre la vida, de viure-la...independentment de les regles preestablertes.

Tot i que no soc culer, si que m'agrada gaudir de la gent que fa que la seva feina sigui un art i a més un art innovador en tots els àmbits i en el camp de l'esport tenim el Barça actual, en Michael Jordan o Magic Johnson....com també ho van fer Einstein, Newton, Galileu, Darwin...

Visionaris que ens han fet evolucionar, en els seus diferents camps, per passar a un següent nivell en el camp on treballaven.

On estan els pares????

Hi ha un video a la xarxa, que ja havia inclos a un post de l'any passat, que m'agrada per aquestes dates poder recordar.

Parla, en 60 segons i amb molta ironia, del PROBLEMA dels nens avui dia.

Molts pares son tan reals com ho son els reis mags...o sigui, un producte de la nostra imaginació.