Ipad i tecnologia Flash

Aquest post tracta un tema més tecnològic que altres vegades però m'ajuda a explicar un fenomen que succeeix moltes vegades en molts camps diferents.

Ens fiquem en situació.

Hi ha un producte anomenat Adobe Flash que permet fer pàgines web molt atractives, amb vídeos, sons, moviments, animacions i que en el sector dels dissenyadors té un mercat molt ampli, molts dissenyadors l'utilitzen. Com aquesta web, aquesta, aquesta o aquesta altra.... (agafades més o menys a voleo)

Per que aquesta pàgina web, feta amb Flash, es vegi es necessita tenir un "descodificador", anomenat Flash Player a l'ordinador de la persona que mira la web. Es calcula que més del 96% dels ordinadors connectats a internet tenen aquest "descodificador". Per tant, tothom.

Evidentment hi han crítics, neutrals i fervents seguidors d'aquesta tecnologia però no es això el que vull tractar aquí.

Es tracta que els senyors de Apple van decidir que el seu Ipad, com ja ho feia el Iphone, no suporti Flash. Una pagina feta amb Flash no es veu des de un Iphone/Ipad.

Es una decisió arriscada, però una decisió seva. Segurament darrera hi ha un interes comercial, ja que Apple te la seva botiga on-line per vendre aplicacions i si permeten Flash molta gent desenvoluparia aplicacions amb aquesta eina i no amb les que ells donen per fer-ho.

Molts van pensar que sino suportava Flash no triomfaria del tot, que acabarien cedint i haurien de suportar-lo.

Doncs res més lluny de la realitat. El Ipad/Iphone han agafat tal prestigi, son eines tecnològiques tan valorades que s'han convertit en bíblies de silici. El que no surt a dins, no existeix.

Abans de l'era pre-Iphone molts clients em demanaven fer la web amb Flash perquè era la millor solució, o per fer una part concreta de la web, o perquè volien fer una web molt atractiva..tot i que es pot fer sense. O sigui, la tecnologia Flash tenia el seu prestigi.
De fet, els vídeos de Youtube no haguessin existit sense la tecnologia Flash, en aquell moment no es podia fer de cap de les maneres sense Flash.

Ara s'han girat les tornes. La gran majoria de gent que sap que el Flash no el suporta el iphone no volen sentir a parlar del Flash. De fet, molts pensen que desenvolupar en Flash es ja arcaic, ja que sino es veu en l'Iphone/Ipad no serveix. M'ha passat més d'una vegada que la persona que em deia que no volia la web amb res de Flash, no tenia Iphone ni Ipad. O inclòs que et valorin com una persona poc valida, professionalment parlant, si desenvolupes alguna aplicació/web amb Flash.

I encara més sorprenen, conec casos on un professional va fer la web en Flash perque va creure que era la millor solució (abans dels Ipads), el client la mar de content, i al cap d'un temps el client se li ha queixat i li a demanat que faci el que vulgui però que vol que es vegi amb l'Ipad..o sigui, Apple ha aconseguit que el dolent sigui aquest professional i no pas els Iphones/Ipads de cares als clients finals.

Evidentment tothom s'ha d'adaptar a la realitat. Però es curios com, una decisió presa per una empresa, que te uns aparells que segur no tenen ni el 5% de la població sigui capaç de canviar la manera de pensar del 80% de la gent.

Es això al que em refereixo en aquest Post. La majoria no tenim Iphone/Ipad però es igual. Tots volem que la nostra web es pugui veure amb aquests artilugis tan moderns, independentment de si es un moviment purament empresarial per conservar el seu monopoli dins dels seus productes. Ells marquen les regles i ens semblen be perquè els d'Apple han aconseguit fer uns aparells autènticament collonuts.

També hauria estat curios veure aquest moviment fet per Microsoft, segurament les critiques haurien caigut per tots cantons i la paraula monopoli hauria estat a la boca de molta gent.

En resum, els d'Apple han aconseguit fer uns aparells que son desitjats per pràcticament tothom i per tant, aquest desig empeny a interpretar les decisions d'aquesta empresa com estandars.

Que quedi clar que no critico a Apple ni defenso al Flash, simplement vull mostrar un fet tecno-sociologic curios i que passa moltes vegades en molts productes, eines, decisions....al llarg de la nostra vida.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....