Els anciants abans eren mes valorats per la societat? (abans era millor, part II)

Parlant de la gent gran sempre surt algú que diu que abans la gent gran era important a la societat, que es respectava la seva experiència i que ara la societat viu d'esquenes a ells.

No voleu dir que es fruit d'un anàlisis massa frívol?

He parlat amb força gent gran que ara tenen al voltant dels 80 anys i m'han explicat com es tractava a la gent gran en el seu temps. Era una curiositat que tenia.

A la nostre societat la gent gran es importantissima, es super activa, son els cangurs de moltes famílies que sense ells no podrien tirar endavant, es gasten els cales en viatges, ajuden en obres socials, tenen activitats per passar-s'ho bé...

Ara bé, que passa avui en dia quan ja no ets útil, quan ja no ets autosuficient i necessites ajuda...doncs si, es molt provable que acabis en un centre o amb algun tipus d'assistencia que no es la teva família (pq la teva família te feina, no vol fer-ho, no pot....) però....

I que passava abans?

Mentre fossin auto suficients i ajudessin a l'hort tot molt bé però els vells que ja no eren auto suficients alguns els feien dormir fora o altres "putades" per a veure si es morien, ja que eren un destorb. Les famílies mes aposentades que tenien servei els feien menjar amb el servei, per no veure'ls com menjaven. Paraules d'un veí de 80 anys quan m'explicava aquests fets: "Abans la gent era molt mes bestia, qui digui que abans es cuidava millor als vells es que no hi va ser-hi..."

No ens enganyem, un ancià que no es auto suficient sempre es un problema i que cada temps a intentat solucionar el problema..però tinc clar que abans es solucionava molt pitjor que ara.

I pel fet que molts diuen que abans el jovent s'escoltava mes els ancians...doncs es normal, abans la vida que portava el jove de la que havia portat l'ancia de jove no eren tant diferents i es podien enriquir mútuament...ara també et pots enriquir d'un ancià però es mes difícil, ja que el món ha canviat tant ràpid que s'han quedat fora de joc.
També hi ha el tema que abans tothom vivia a la mateixa casa i ara les famílies es separen..això es una causa de mes solitud dels ancians? possiblement però es una conseqüencia de l'augment de llibertats que tenim. No dubteu que si els nostres avantpassats tinguessin la oportunitat de marxar de casa i tenir casa pròpia com molts de nosaltres, també ho haguessin fet. Per tant, que els avis estiguessin a casa amb la resta de família era perquè no es podia fer de cap altre manera, no pas perquè es respectes mes a la gent gran.

Personalment m'encanta parlar amb la gent gran i saber com vivien, com pensen, quines experiències els han dut a pensar com pensen...i potser per això, pel que m'expliquen, sempre he dubtat que abans a la gent gran se la tingues mes en consideració quan ja no era útil..

Comentaris

  1. Que pasa? Te falta inspiración o tienes demasiado trabajo? jajaja! Normalmente comparto tus opiniones, pero estoy esperando a que escribas algo nuevo... ;)

    Anónimo

    ups! Creo que sale mi nombre, jum! me parece que lo de anónimo no va a funcionar...mmmm!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Per que a la muntanya fa més fred si la calor sempre va cap a munt i està més a prop del sol?

Que és la gravetat? (segons un senyor que es deia Einstein)

Plantar un arbre, escriure un llibre i tenir un fill....